úvodní strana | english version
zpět na úvodní stranu

články

Usnadněte si práci v kuchyni


Usnadněte si práci v kuchyni

Kuchyňský robot nemusí být jediný šikovný pomocník ve vaší kuchyni. Na trhu existuje celá řada přístrojů, které vám usnadní práci. S jejich pomocí si můžete například ráno vyrobit čerstvou šťávu z pomerančů, nakrájet tenké plátky šunky či sýra, uvařit vajíčka a po snídani zlikvidovat kuchyňské odpadky.


Tyto spotřebiče nedělají nic, co byste nedokázali sami. Dokáží to však mnohem rychleji či alespoň pohodlněji. Zbaví vás tak některých nepříjemných činností, které vaření provázejí. Příkladem jsou například elektrický kráječ nebo škrabka na zelenina. Nic samozřejmě není zadarmo, proto si při výběru dobře rozmyslete, jak často budete konkrétní přístroj používat.


Vajíčka přesně akorát

Jestli máte k snídani rádi vejce natvrdo, naměkko nebo na hniličku, můžete je místo obvyklého rendlíku vkládat do "vařiče vajec". V tuzemsku jej pořídíte například od firmy Bosch za zhruba 850 korun. Vložíte do něj až sedm vajec, můžete nastavit libovolnou dobu vaření a dál se už nemusíte o nic starat. Nemusíte přitom hlídat čas a mít obavy, že je budete vařit příliš dlouho. Součástí zařízení s příkonem 350 wattů je také stojánek pro servírování vajec bez nutnosti předchozího odkapání.


Dalším praktickým pomocníkem je elektrický kráječ. Jestliže vás jen nebaví krájet chléb, vystačíte s jakýmkoli výrobkem. Jestliže jej však chcete používat i na jiné tuhé potraviny, u kterých je důležitý kvalitní řez, důkladně prozkoumejte materiálů, ze kterých jsou řezné plochy zhotoveny. Na trhu jsou přístroje od nejrůznějších výrobců, v závislosti na jejich určení i na značce za ně zaplatíte od tisíce do čtyř a půl tisíce korun.


Kráječe z dílen Siemens, AEG či jiných značek jsou opatřeny pogumovanými podstavci, aby po kuchyňské lince neklouzaly. Obvyklá je možnost některé části přístroje sklápět, aby se lépe vešel do šuplíku. Jiné kráječe lze přímo vestavět do kuchyňské linky. Standardní je také ochrana proti náhodnému zapnutí krájecího mechanismu.


Zbavte se otravného škrábání brambor

Škrábání brambor patří ve většině domácností mezi nejneoblíbenější domácí práce. Pokud je tomu tak i u vás, můžete si na internetu za zhruba 600 korun objednat domácí elektrickou škrabku. Nepříliš vzhledná (ale o to praktičtější) nádoba s průhledným víkem zbaví slupky zejména pravidelně tvarované brambory (drobné zbytky slupek je třeba odstranit ručně).



Kdo holduje zelenině a navíc ji má rád hezky nakrájenou, nemusí spoléhat na kuchyňský nůž nebo nejrůznější kráječe z "TV shopu". Například pod značkou Hallde si může koupit kráječ, který je teoreticky schopný zpracovat až dva kilogramy zeleniny za minutu. S přístrojem získá nejrůznější kotouče na krájení kostiček, jemné krájení nebo na strouhání. Tyto stroje dokážou i umlít strouhanku.


Výrobci také nabízejí nejrůznější varianty domácích sušiček na ovoce, lisů na ovoce a odšťavňovačů. Sušičky i odšťavňovače mají rozměry přijatelné pro běžnou domácnost. Lisy pro výrobu moštu jsou obvykle o něco větší, ale ve stolním provedení nezaberou příliš místa.


Kdo ještě nepřešel na pití rozpustné kávy, nebo má rád kontrolu nad tím, jak semletá jsou zrnka do jeho stroje na espresso, může si pořídit mlýnek. Kromě těch na ruční pohon jsou k dispozici elektrické varianty. Před jejich koupí si ale ověřte míru hlučnosti konkrétních přístrojů.



Chovejte se ekologicky a drťte kuchyňský odpad

Běžného kuchyňského odpadu vás zbaví drtiče. Instalují se mezi dřez a sifon odpadu, přičemž kuchyňská linka vypadá stále stejně. Že je v domácnosti drtič, se pozná pouze při bližším pohledu do kuchyňské výlevky.



Tyto přístroje samozřejmě své majitele neušetří starostí se starými novinami nebo plastovými lahvemi, ale spolehlivě zlikvidují kůstky, slupky a další zbytky jídla. Díky jejich systému a zabezpečení není potřeba se obávat o poranění prstů. Ceny začínají zhruba na osmi tisících korunách. Hlavní přednost drtičů spočívá v tom, že se zmenší celkové množství odpadků v domácnosti a zmizí valná většina zapáchajících zbytků.

články