úvodní strana | english version
zpět na úvodní stranu

články

Příprava potravin na grilování


Po dlouhé zimě se již leckdo těší na grilování masa na zahradě, terase nebo ve volné přírodě. Aby to bylo bez problémů, je na místě si uvědomit některé zásady.

Grilovat nebo opékat lze maso, uzeniny, různé klobásky, ale třeba i lilek nebo jinou zeleninu. Při přípravě masa nebo uzenin je třeba věnovat pozornost tomu, aby lahodná pochoutka neohrozila labužníkovo zdraví.

Při lehkomyslném zacházení s potravinami před jejich kuchyňskou přípravou by mohlo dojít k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, kteří se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i na povrchu potravin. Nikdy proto neskladujte nebo nepřevážejte maso nebo uzeniny v teple či v igelitových pytlících, kde může dojít i k zapaření.


Zejména v teplých dnech je tedy dobré uchovávat suroviny v chladicích taškách anebo zabalené v několika vrstvách papíru. Při opékání uzenin zkontrolujte, zda jde o výrobek v umělém anebo pravém střívku. Umělé střívko je třeba před grilováním vždy odstranit!

V obchodech jsou k dostání i masné polotovary určené k přímé spotřebě. Jde o různé kořeněné směsi určené například pro grilování. Samozřejmě, že je možné si takovouto směs i připravit sami, podle vlastní chuti. Přestože již v dnešní době výrobci těchto polotovarů věnují hygieně více pozornosti než dříve, i v tomto případě platí, že je potřeba věnovat přípravě náležitou pozornost a dodržovat hygienické zásady. Nezapoměňte zkontrolovat datum spotřeby na obalu koupeného polotovaru.

Salmonela
Velké zdravotní problémy vám může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce. Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, jeho slinami nebo jeho močí a trusem, anebo právě nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře.

Kampylobakterie
Podobné salomonelóze jsou kampylobakteriové infekce, které způsobují rovněž bakterie. I ty přenášejí domácí a hospodářská zvířata a je možné se též nakazit nedostatečně tepelně zpracovanými potravinami. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. V obou případech platí dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně zpracovat, v případě grilování tedy řádně propéct!

články