úvodní strana | english version
zpět na úvodní stranu

články

Kuchyňský drtič - ekologický a praktický pomocník


S drtičem kuchyňských odpadků budete milovat přípravu jídla a následný úklid. Zbytky jídla odhazujeme přímo do výlevky místo do koše na odpadky. Je to přístroj který Vás zbaví veškerého kuchyňského odpadu organického původu a udrží Vaše odpadní potrubí v čistotě.

Odpad, který vzniká při přípravě jídel a zbytky, které zůstanou po jídle na talíři tvoří zhruba polovinu všech odpadů, které domácnost produkuje. Navíc jsou tyto zbytky organického původu a nedají se v koši dlouho skladovat, protože se rychle kazí, hnijí a plesniví. Každodenní vynášení koše je pak námětem nejednoho rodinného konfliktu, protože k popelnicím se dobrovolně nikomu nechce.

Vaše kuchyň by měla být pro ostatní přitažlivá. Pokud však necháte v odpadkovém koši kuchyňské odpadky, ty mohou přitáhnout škodlivý hmyz a zapříčinit nepříjemný zápach. S použitím drtiče nemusíte zbytky potravin odhazovat do koše na odpadky.

Jak drtič odpadu funguje?
Pustíte studenou vodu, zapnete drtič odpadků a pak odpadky jídla vhazujete přímo do výlevky. Je to opravdu snadné. Drtič rozmělňuje a splachuje zbytky jídla do kanalizace nebo do septiku. Je to také bezpečné. Drtiče odpadků, které neobsahují žádné čepele nebo nože, patří k nejbezpečnějším spotřebičům, které můžete vlastnit.

Během drcení je nutné používat studenou vodu, která způsobuje ztuhnutí tuků a jejich následné nabalení na ostatní nadrcené částečky, čímž se zabrání usazování mastnoty v odpadním potrubí. Studená voda současně ochlazuje motor drtiče.

Vliv na životní prostředí
V procesu drcení se uvolňuje voda, jež je v odpadu obsažená. Protože voda představuje až 85% objemu potravinového odpadu, drtič odpadu snižuje celkové množství odpadu, který z domácnosti odchází. Nepatrné částečky potravinového odpadu jsou posléze snadněji zpracovatelné v rozkladných biologických procesech v úpravnách vod, septikových nádržích nebo v přírodě. Používání drtiče pozitivně ovlivňuje životní prostředí. Na miniaturní částečky rozdrcený odpad se v čistírnách odpadních vod daleko lépe rozkládá, výrazně se také snižuje výskyt hlodavců v kanalizacích, protože tato forma nadrcených odpadků je pro hlodavce nepoživatelná.


Instalace
Drtič kuchyňského odpadu se upíná přímo svým hrdlem na výtokový otvor dřezu. Drtič zcela nahradí původní klasický sifón a převezme za něj i veškeré jeho funkce. Spouštíme jej pouze v případě, že si přejeme drtit. Pokud je drtič vypnutý, neodebírá žádnou el. energii. V klidové poloze drtič nemění funkčnost dřezu, můžeme dále provádět to, na co jsme byli zvyklí - umývat nádobí, napouštět dřez vodou, vylévat do dřezu vodu, odkládat do něj použité nádobí atd. K žádným těmto úkonům není potřeba drtič zapínat.

Hlavní výhody při použití drtiče v kuchyni:
• Jednoduše a rychle zbaví vaší kuchyni všech potravinových zbytků přímo v dřezu. Odpadají časté nepříjemně cesty s odpadky do popelnice.
• Pomáhá udržet vaší kuchyň čistou a bez nepříjemných zápachů. Nepříjemně zápachy z neodstraněných zbytků lákají hmyz a hlodavce a šiří se bakterie.
• Je samočistící a nepotřebuje téměř žádnou údržbu.
• Je přínosem pro životní prostředí.
• Rozdrtí skoro veškeré potravinové zbytky, které se vodou spláchnou do kanalizace.

Co všechno drtič zpracuje:
• ovoce a zeleninu a jejich šlupky
• maso i kosti
• vaječné skořápky
• ořechy a pecky z ovoce
• těstoviny, rýži, zbytky pečiva
• papírové ubrousky
• šupiny z ryb v omezeném množství
a řadu dalších zbytků jídel.

Zdroj: www.drticeodpadu.cz, www.schock.cz, www.ekopek.cz, www.afsint.cz
[Jarmila Kovaříková, Stavimedum.cz, 16.5.2006

články